Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ"


Σύλλογος Γονέων
Σύλλογος Αποφοίτων

Φιλαναγνωσία

Άρθρο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: Προτεραιότητα η καλλιέργεια φιλαναγνωσίας

Στην πόλη μας υπάρχει ένα Δημοτικό Σχολείο με μακραίωνη ιστορία που εκτός από τις αξίες που προωθεί και τις γνώσεις που προσφέρει, προτεραιότητά του αποτελεί η καλλιέργεια φιλαναγνωσίας. Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ακράδαντα στην αξία της διευρυμένης μάθησης και θεωρούν ότι η λογοτεχνία αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας, οι εκπαιδευτικοί έχουν εντάξει στην καθημερινή τους διδασκαλία την ανάγνωση βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, τις αναγνωστικές εμψυχώσεις, τα βιβλιοπαιχνίδια, τις αφηγήσεις, τις συναντήσεις με λογοτέχνες και γενικά τη συστηματική ενασχόληση με το διάβασμα, τα βιβλία, τους συγγραφείς, τους εικονογράφους.     

 

23/06/2020

Διαβάστε περισσότερα

"Το δέκατο έβδομο κιβώτιο" του Δ. Λεϊμονή

Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και του προγράμματος της Ευέλικτης ζώνης για την Αρχαία Ελλάδα οι μαθητές της Δ τάξης, αφού διάβασαν το βιβλίο " Το δέκατο έβδομο κιβώτιο" του Διονύση Λεϊμονή, κάλεσαν τον συγγραφέα .Τα παιδιά έκαναν διάφορες δράσεις βιωματικές μαζί του ,τραγούδησαν και πέρασαν τον προβληματισμό τους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

22/02/2020

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου στην Δ τάξη

Σήμερα μας επισκέφτηκε η συγγραφέας Αγγελική Θανου να μας παρουσιάσει το βιβλίο της " Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της". Τα παιδιά εγιναν μικροί συγγραφείς αναπλάθοντας ιστορίες  από λέξεις  και συζήτησαν με τη συγγραφέα σχετικά με τη λίμνη και τον φυτικό και ζωικό πλούτο της.

29/11/2019

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού

Σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς έγινε στο σχολείο μας την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 η απονομή των βραβείων στο διαγωνισμό συγγραφής ιστορίας ή παραμυθιού στον οποίο συμμετείχαν οι μαθητές κι οι μαθήτριες από όλες τις τάξεις. Τα κείμενα των διαγωνιζόμενων μαθητών ήταν αξιόλογα, πράγμα που έκανε δύσκολη την ανάδειξη των καλύτερων.

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες που βραβεύτηκαν ήταν : Σούρλα Φωτεινή τάξη Β’Γκίκα Μαριλένα τάξη Δ1 Κοσμίδης Νικόλαος τάξη Δ1 Σταυρίδη Δήμητρα τάξη Ε2
Στην ειδική κατηγορία εικονογράφηση: Βενέτη Κοραλία τάξη Γ1
Στην ειδική κατηγορία κόμικ : Αντάρας Φώτης τάξη Ε2

Οι συμμετοχές όλων των επίδοξων συγγραφέων έκαναν περήφανους τους δασκάλους και τη διεύθυνση του σχολείου καθώς έστειλαν το μήνυμα της αγάπης στη λογοτεχνία και της αναγκαιότητας να καθιερωθεί αυτός ο διαγωνισμός ως ετήσια δράση φιλαναγνωσίας!!

19/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομάδα Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο μας

     Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που γιορτάζεται
στις 2 Απριλίου, μετατρέψαμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας σε ένα
ζωντανό χώρο παιχνιδιού. Την επισκεφθήκαμε ανά τάξεις,
εξερευνήσαμε τα ράφια της ψάχνοντας για συγκεκριμένα βιβλία,
ταιριάξαμε τίτλους με βιβλία, φανταστήκαμε ιστορίες, μιλήσαμε για
συγγραφείς και εικονογράφους. 

     Και το πιο σημαντικό: διαλέξαμε όλοι από ένα βιβλίο και φύγαμε με αυτό στα χέρια
μας για να το ανοίξουμε και να γευτούμε τον μαγικό του κόσμο,
διαβάζοντάς το.

12/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Μαρίζα ντε Κάστρο στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 επισκέφτηκε την Ε τάξη η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο. Συνομίλησε με τους μαθητές για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των ανθρώπων με αφορμή το βιβλίο της «2.651 ημέρες δικτατορίας», το οποίο οι μαθητές μελέτησαν και παρουσίασαν στη γιορτή του Πολυτεχνείου.

 

 

11/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του βιβλίου «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχησω»

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου οι μαθητες της Ε τάξης με τις δασκάλες τους παρευρέθηκαν στο Public Βόλου για την παρουσίαση του βιβλίου «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχησω» του Νικόλα Σμυρνάκη. Ένα ανοιχτό σεμινάριο κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να τη γεμίσουμε με θετικότητα, προοδο και αγάπη.

06/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ένα δώρο για τον παππού

Μια όμορφη, τρυφερή και ιδιαίτερα συγκινητική θεατρική παράσταση - παρουσίαση
του παραμυθιού «Ένα δώρο για τον παππού» της κ.Ελένης Αναστασοπούλου,
Περιφερειακής Διευθύντριας Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας,
εκπαιδευτικού και συγγραφέως, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και
μεγάλοι την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ». Οι
μαθητές/τριες της Β τάξης, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού και συγγραφέως
κ. Έλενας Νταβλαμάνου, παρουσίασαν μια εκδήλωση αφιερωμένη στον παππού και
τη γιαγιά, καθώς αποτελούν ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα σημεία αναφοράς
στη ζωή ενός παιδιού. Με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, είναι οι μεγαλύτεροι
αρχικοί υποστηρικτές και σύμμαχοι στη ζωή των εγγονών τους και ο ρόλος τους είναι
καθοριστικός για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Τη
γιορτή τίμησε με την παρουσία της αντιπροσωπεία από το Γηροκομείο Βόλου, ενώ η
συγγραφέας του βιβλίου συγκινημένη επαίνεσε τους μαθητές και τους
εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η στιγμή της σύμπραξης
των παιδιών με τους παππούδες του Γηροκομείου, που με τη συνοδεία φυσαρμόνικας
τραγούδησαν μαζί παλιές και αγαπημένες μελωδίες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με
προσφορά εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους και με την υπόσχεση για μια νέα
συνάντηση των δύο γενεών.

15/03/2019

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του βιβλίου

«Το αγόρι από τον κόσμο των χρωμάτων» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σήμερα από κοντά οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ». Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και συγγραφείς του βιβλίου, κ. Αθανασία Ελευθερούλη και κ. Έλενα Νταβλαμάνου, αφηγήθηκαν με διαδραστικό τρόπο την ιστορία του Αλέξη στα παιδιά, συζήτησαν μαζί τους για τη φιλία, την απομόνωση, την ενδοοικογενειακή λεκτική βία, για το ταλέντο. Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης παρουσίασαν ένα «πολύχρωμο» χορευτικό δρώμενο, ενώ η Β΄ τάξη τραγούδησε το ομώνυμο τραγούδι της ιστορίας

08/03/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Δ. Λεϊμονής συναντάει τους μαθητες της Ε τάξης

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 επισκέφτηκε την Ε τάξη ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής. Μοιράστηκε με τους μαθητές μικρά μυστικά συγγραφής μιας ιστορίας προκειμένου να γίνουν "Μικρά Μολύβια". Το πρόγραμμα "Μικρά Μολύβια" (2018-2019) οργανώνεται με τη βοήθεια των εκδόσεων Παπαδόπουλος και πρόκειται για την προσπάθεια συγγραφής μιας ιστορίας από τα ίδια τα παιδιά μέσα σε κλίμα συνεργασίας με κέφι και έμπνευση. Όταν συνεργάζονται παιδιά για να γράψουν ένα βιβλίο είναι κάτι μαγικό.  

07/03/2019

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Παράσταση «Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες»

     Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στο θέατρο και να απολαύσει τη θεατρική παράσταση «Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες» από τη θεατρική ομάδα «Κοπέρνικος». 

 

     Η Δ’ τάξη στο πλαίσιο του κεφαλαίου στο μάθημα της γλώσσας «Η
παράσταση αρχίζει» φιλοξένησε στην αίθουσά της τους συντελεστές της παράστασης, και συζήτησε μαζί τους για τη διαχρονική αξία του θεάτρου, το επάγγελμα του ηθοποιού και όλων των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτό τον μαγικό χώρο.

27/02/2019

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ΄ & ΣΤ΄ Τάξη προσκαλούν τον συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου

   

   H Δ΄ και η  Στ΄τάξης προσκάλεσαν στο σχολείο τον
συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου, συζήτησαν μαζί του για το βιβλίο του «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» , έλυσαν  απορίες, άντλησαν πληροφορίες, αλλά κυρίως έμαθαν πως αξίζει να γνωρίζουμε τον διαφορετικό από εμάς άνθρωπο για να μην τον φοβόμαστε!

   οι μαθητές του σχολείου μας διάβασαν το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, με θέμα τους πρόσφυγες, που καταφεύγουν στην Ευρώπη.

Μέσα από τα μάτια του Άλκη, του Έλληνα συμμαθητή και φίλου του Ναβίντ, έμαθαν την ιστορία του μικρού πρόσφυγα, την άσχημη κατάσταση στην πατρίδα του, τις κακουχίες του ταξιδιού σωτηρίας, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα. Τα παιδιά της Δ τάξης  ήρθαν λοιπόν στη θέση του, φανταστήκανε τη βαλίτσα του και τις όποιες αποσκευές του, μπήκανε στη βάρκα που τον έφερε στην πατρίδα μας, τη γεμίσανε με αγωνία, φόβο και λύπη αλλά παράλληλα ελπίδα και δίψα για ζωή.


     

27/02/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ο Διχασμός της Φιλομήλας Λαπατά

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 19.00 παρουσιάσε στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου η βραβευμένη και ταλαντούχα συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά  το νέο της βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου Οι κόρες της Ελλάδας 2 - Ο Διχασμός. Πλήθος αναγνωστών της  παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ταξίδεψε στην Αθήνα αλλά και την Ελλάδα του 1845-1870 με την προβολή παρουσίασης συναδευόμενης από αφηγήσεις της συγγραφέως . Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής.

 

08/12/2018

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Βιβλίου «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου»

Σήμερα Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», μια ακόμη σημαντική εκδήλωση διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Αρμός», το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» και τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ, με την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.
Πρόκειται για την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου, που εκδόθηκε πρόσφατα, του εξ Ίμβρου ορμώμενου συγγραφέα – εκπαιδευτικού Δημήτρη Καραβασίλη με τίτλο «Αντριάνα, το τζιβαέρι της Ίμβρου».
Ο συγγραφέας είναι πολύ γνωστός στον Βόλο και στην περιοχή από τις «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», όπου με τον φίλο του και συνάδελφο Ηλία Λιαμή, αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους και αναλύουν τα αφιερωμένα στην Παναγιά τραγούδια κάθε περιοχής της Ελλάδας.
Στο έργο του αυτό, ο Ιμβριώτης Δημήτρης Καραβασίλης διατρέχει με την ξεγνοιασιά του μικρού παιδιού, αλλά και με τη σοβαρότητα ενός μεγάλου τη ζωή των πρόσφατων χρόνων στην Ίμβρο.

Η σχέση της Αντριάνας και του Σαμί θα μπορούσε να την αποκαλέσει κάποιος ιστορία αγάπης, είναι η αφορμή γύρω από την οποία πλέκεται με μαεστρία ο λαογραφικός και ηθογραφικός πλούτος του νησιού.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος, διευθυντής του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», και ο Διονύσης Λεϊμονής, εκπαιδευτικός – συγγραφέας.
Στη συνέχεια τοποθέτηση του συγγραφέα Δημήτρη Καραβασίλη, ενώ το κλείσιμο της εκδήλωσης θα κάνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.
Τέλος, τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής και πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.

 

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ στις 11/11/2018

11/11/2018

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ PUBLIC ΒΟΛΟΥ

Για τα βιβλία του συγγραφέα και εκπαιδευτικού Θοδωρή Παπαϊωάννου "Αντάμα" και "Από μέσα μου"  είχαν τη χαρά να μιλήσουν, να παίξουν και να χορέψουν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Σχολείου μας το Σάββατο 6/10/2018 στον Πολυχώρο Public. Τα παιδιά με χαρούμενη διάθεση. μίλησαν για τον Τίγρη, τον Μέλιο και τη Μελανή και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κ.Ελευθερούλη και κ.Νταβλαμάνου παρουσίασαν τις ζωγραφιές τους και διάβασαν τις σκέψεις τους από την ιστορία του "Αντάμα". Τα παιδιά της Β΄ τάξης όπως και όλες οι τάξεις του Σχολείου ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στις μεθοδευμένες προσπάθειες  των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας!

 

 

09/10/2018

Διαβάστε περισσότερα
Η Στ τάξη συναντάει τον συγγραφέα κ. Δ. Μαλικέρτη

Η Στ τάξη συναντάει τον συγγραφέα κ. Δ. Μαλικέρτη

Οι μαθητές της Στ’ τάξης, στις 27 Απριλίου  2018,  στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και γνωριμίας με συγγραφείς , υποδέχτηκαν τον συγγραφέα Δημήτρη Μελικέρτη. Ο συγγραφέας τους παρουσίασε το βιβλίο του και «αποκάλυψε» τα μυστικά της δημιουργικής γραφής.  Παιδιά και συγγραφέας  «διασκέδασαν»  με την εποικοδομητική συζήτηση  και φυσικά με τη φαντασία τους να καλπάζει…                                    Ευχαριστούμε πολύ!  Καλή συνέχεια στο συγγραφικό έργο σας!

 

04/05/2018

Διαβάστε περισσότερα
Μαραθώνιος ανάγνωσης του αγαπημένου έργου του Σαιντ Εξυπερύ

Μαραθώνιος ανάγνωσης του αγαπημένου έργου του Σαιντ Εξυπερύ

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου, σε συνεργασίαμε το σχολείο μας αλλά και άλλα σχολεία της πόλης μας, διοργανώνει μαραθώνιο ανάγνωσης από παιδιά του βιβλίου "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Antoine de Saint-Exupéry, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Στο κατάστημα PUBLIC την Δευτέρα 2/4/2018 ώρα 17:00-18:30.

24/03/2018

Διαβάστε περισσότερα
Η συγγραφέας  κ Νίκη Σαλπαδήμου  επισκέπτεται το Σχολείο μας

Η συγγραφέας κ Νίκη Σαλπαδήμου επισκέπτεται το Σχολείο μας

Στις 30 και 31 Μαΐου η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τη συγγραφέα κ. Νίκη Σαλπαδήμου. Οι μαθητές απόλαυσαν την παρουσίαση των βιβλίων της «Ένας φίλος φτερωτός» και «Ένας σκύλος για μένα» από τη δημιουργό τους. Συζήτησαν θέματα αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης και έμαθαν πως «Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Η δύναμη της γραφής δοσμένη μέσα από τις πολύ όμορφες ιστορίες των βιβλίων, έδωσαν υπέροχα χρώματα στις σκέψεις μας. Νοήματα απλά αλλά σημαντικά για τη ζωή όλων μας συζητήθηκαν και επεξεργάστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας. Η κ. Σαλπαδήμου, γλυκομίλητη και ευγενική, απάντησε στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των παιδιών μέσω των ιδιαίτερα γλυκών ιστοριών της. Ευχόμαστε καλή συνέχεια στα νέα ταξίδια, όπου θα μας ξεναγήσουν οι επόμενες δημιουργίες της.

11/06/2017

Διαβάστε περισσότερα
Το «Μήνυμα της Αγάπης» από την κ. Τσιλιμένη

Το «Μήνυμα της Αγάπης» από την κ. Τσιλιμένη

Το «Μήνυμα της Αγάπης», το νέο βιβλίο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέως, κυρίας Τασούλας Τσιλιμένη, από τις Εκδόσεις Διάπλους, παρουσιάστηκε την Τρίτη 9 Μαΐου στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ». Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι που μιλά για την αξία της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της αναγνώρισης, της αποδοχής και της ταπεινότητας. Μια ιστορία για τη ζωή και τη φυσική της πορεία. Ένα βιβλίο που με ρεαλισμό, λεπτότητα και τρυφερότητα ψιθυρίζει τα συναισθήματα της απώλειας, του ψυχανεμίσματος της φθοράς αλλά κυρίως το μεγαλείο της Αγάπης. Η συγγραφέας συνομίλησε με τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων, αποτέλεσμα έμπνευσης από το νέο της βιβλίο. Την ευχαριστούμε από καρδιάς!

16/05/2017

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές συναντούν την συγγραφέα κ. Ελένη Δικαίου

Οι μαθητές της Ε  τάξης επιστρέφοντας από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (28/2) υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη  ανυπομονησία τη συγγραφέα κ. Ελένη Δικαίου.  Τον μήνα Φλεβάρη  μελέτησαν το βιβλίο της Η κοιλάδα με τις πεταλούδες και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της για όλες τις δημιουργικές απορίες που είχαν διαβάζοντας το βιβλίο, όπως:  ο άνθρωπος  θα μπορεί να αυτοματοποιηθεί;  Τελικά η φύση εκδικείται  τον άνθρωπο; Τι μπορεί να ελέγξει ο ανθρώπινος νους; Πάνω απ’ όλα όμως διαβάζοντας, αλλά και συζητώντας μαζί της κέντρισαν την περιέργειά τους, τη φαντασία τους. Συνεχίστε να φαντάζεστε, έτσι θα δημιουργήσετε καλύτερο κόσμο στο μέλλον! 

01/03/2017

Διαβάστε περισσότερα
Η χαμένη σφραγίδα του Ιουστινιανού  του Θ. Παπαθεοδώρου

Η χαμένη σφραγίδα του Ιουστινιανού του Θ. Παπαθεοδώρου

Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας τα παιδιά της Ε’ τάξης, αφού διάβασαν το βιβλίο «Η χαμένη σφραγίδα του Ιουστινιανού» του Θ. Παπαθεοδώρου, έκαναν την παρουσίασή του κατά ομάδες. Ζωγράφισαν, χαρακτήρισαν, άλλαξαν τον τίτλο, πρότειναν περιληπτικά σε άλλους συνομήλικους!

 

 

 

21/02/2017

Διαβάστε περισσότερα
Η Ε τάξη συνάντησε τον συγγραφέα κ. Καρακασίδη

Η Ε τάξη συνάντησε τον συγγραφέα κ. Καρακασίδη

Στις  19/1/17 οι μαθητές της Ε’ τάξης υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τον  καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέα κ. Θοδωρή Καρακασίδη με αφορμή τη μελέτη του βιβλίου του «Ο Ρούλης ο Επιστημογατούλης και η επιστημοπαρέα του». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο συγγραφέας παρουσίασε απλά πειράματα, εκπαιδευτικά βίντεο, κατασκευές που ενθουσίασαν  τα παιδιά και περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο του «Ρούλη»…! Επίσης έστειλαν ευχαριστήριες επιστολές στον κ. Καρακασίδη - στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας.

 

 

21/02/2017

Διαβάστε περισσότερα

Ε τάξη : Γνωρίζοντας τον κόσμο… αγκαλιά με βιβλία!

Από  21 ως  25 Νοεμβρίου 2016  οι μαθητές της Ε΄ τάξης «υποδέχτηκαν» με μεγάλη χαρά τη «βαλίτσα» από το Ευγενίδειο Ίδρυμα «Στα ίχνη της γραφής». Ανακάλυψαν πολλές «λεπτομέρειες» στην εξέλιξη της γραφής μελετώντας πληροφορίες και εικόνες, «άγγιξαν» δείγματα χαρτιών και παπύρων από όλο τον κόσμο, έγραψαν με κάρβουνο, πένα από καλάμι, σφήνα σε κέρινη πλάκα και έπαιξαν παιχνίδι μνήμης. Υπέροχες ώρες μάθησης και διασκέδασης που συνεχίζονται στην τάξη χάρη στη δημιουργικότητα και τη θέληση των παιδιών…

Στις  8 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Πάμε βιβλιοθήκη» στο ΚΔΑΠ Νεάπολης στο πλαίσιο του προγράμματος Ευέλικτης ζώνης «Γνωρίζοντας τον κόσμο… αγκαλιά με βιβλία!». Όλοι ενθουσιάστηκαν, έμαθαν, προβληματίστηκαν και διασκέδασαν  διαβάζοντας αποσπάσματα από βιβλία,  βλέποντάς κινηματογραφικές διασκευές βιβλίων, δημιουργώντας γράμματα ομαδικά με τα σώματά τους,  αναζητώντας βιβλία στο κυνήγι θησαυρού.

 

 

23/12/2016

Διαβάστε περισσότερα
Πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ από την Ε τάξη

Πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ από την Ε τάξη

 Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 τα δυο τμήματα της Ε’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το ΚΔΑΠ της Νεάπολης και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα « Βιβλία-Βιβλιοθήκες»

Τα παιδιά έκαναν ένα ταξίδι στην ιστορία της γραφής, μίλησαν για το βιβλίο, για το πώς αυτό εμπνέει και εμπνέεται από άλλες τέχνες και σε ομάδες δούλεψαν στη βιβλιοθήκη αναζητώντας στοιχεία σε βιβλία, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και το ίντερνετ για ένα συγκεκριμένο θέμα .

 Την Τρίτη 1 Μαρτίου και την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 τα δυο τμήματα της Πέμπτης επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκεί η βιβλιοθηκονόμος κ.Αγάπη Πολύζου τους μίλησε για την ιστορία του κτηρίου αρχικά, τη σημασία και τη χρήση της βιβλιοθήκης από φοιτητές, ερευνητές και το υπόλοιπο κοινό. Στη συνέχεια έμαθαν πώς και γιατί είναι κατανεμημένα τα βιβλία με το συγκεκριμένο τρόπο και έμαθαν σε ομάδες πώς να αναζητούν συγκεκριμένα έντυπα. Εξοικειώθηκαν με την αναζήτηση βιβλίων μέσω του διαδικτύου, ξεφύλλισαν παιδικά βιβλία, γνώρισαν κάποιες πιο ασυνήθιστες βιβλιοθήκες μέσα από μια προβολή και έφτιαξαν πρωτότυπους σελιδοδείκτες.

09/03/2016

Διαβάστε περισσότερα

Η Γ ΤΑΞΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙ : ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣ

Στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας και σε συνδυασμό με το θέμα της Ευέλικτης Ζώνης «Τα παιδιά του κόσμου», οι μαθητές της Γ τάξης διάβασαν το βιβλίο «Χάρης και Φάρις» της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου. Επίσης, είδαν σε βίντεο την παρουσίαση του βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα. Τα παιδιά, αφού διάβασαν το βιβλίο, συζήτησαν για την ιστορία και το μήνυμα που αυτή θέλει να μας δώσει. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες οι μαθητές εκδήλωσαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τη φιλία, που ξεπερνά σύνορα, γλωσσικούς περιορισμούς και προκαταλήψεις, για το θέμα της προσφυγιάς και για τα δικαιώματα των παιδιών. 

16/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

Η Ε τάξη στο ΚΔΑΠ Νεάπολης

Στις 23 Απριλίου 2015 το ΚΔΑΠ Νεάπολης υποδέχτηκε με χαρά τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε τάξης . Παρακολουθήθηκε το πρόγραμμα "Πάμε βιβλιοθήκη". Αρχικά στην αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού παρακολούθησαν την ιστορία της γραφής και αποσπάσματα από βιβλία, που έχουν δραματοποιηθεί. Στη συνέχεια, στην αίθουσα βιβλιοθήκης έπαιξαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού ψάχνοντας πληροφορίες ανάμεσα στις σελίδες των βιβλίων και στο διαδίκτυο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τον ιδιαίτερο τρόπο αναζήτησης της γνώσης.

21/06/2015

Διαβάστε περισσότερα
Η συγγραφέας Γ. Φώτου επισκέφτηκε την Β τάξη

Η συγγραφέας Γ. Φώτου επισκέφτηκε την Β τάξη

Στις 16 Μαρτίου 2015 οι μαθητές κι οι δασκάλες της B τάξης του σχολείου μας είχαν τη χαρα να φιλοξενήσουν και να περασουν καποιες ωρες με τη συγγραφεα κυρια Γιώτα Φώτου. Με αφορμή το βιβλιο της Tο κόκκινο αυγό της Γαβριέλας, το οποίο τα παιδιά είχαν διαβάσει συζήτησαν για το θέμα της φιλίας και του ανταγωνισμού στο παιχνίδι αλλά και για τη σημασία του εξωσχολικού βιβλίου. Ζωντάνεψαν τους ήρωες του βιβλίου αλλά δραματοποίησαν και όλοι μαζί με τη συνοδεία μουσικής με χορό και κίνηση σκηνές από την όμορφη αυτή πασχαλινή ιστορία.

27/03/2015

Διαβάστε περισσότερα
Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη -Ε τάξη

Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη -Ε τάξη

 

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Βόλου άνοιξε για άλλη μια φορά τις πόρτες της στους μαθητές στις 18.2.2015. Οι μαθητές της Ε τάξης ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης, και τους εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα εύρεσης και δανεισμού βιβλίων. Επίσης αναζήτησαν πληροφορίες και ερμηνείες σε βιβλία ,για να εξασκηθούν και να δουν πόσο ενδιαφέρον είναι. Στο τέλος του προγράμματος είδαν υπέροχες υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες και κατασκεύασαν μικρούς σελιδοδείκτες που εμπλούτισαν στη συνέχεια στη σχολική τάξη ονειρευόμενοι τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος. Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων!!! Ευχαριστούμε.

05/03/2015

Διαβάστε περισσότερα
ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ!

ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ!

"Μπορώ και χωρίς αυτά" είπαν όλοι οι μαθητές του Σχολείου που συζήτησαν με τη συγγραφέα και δασκάλα του Σχολείου κ.Έλενα Νταβλαμάνου μετά την παρουσίαση με διαφορετικό τρόπο , μέσα από θεατρικό δρώμενο από τους ίδιους τους μαθητές του ομώνυμου βιβλίου της στις 11.12.2014. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάλαβαν ότι η απόκτηση φίλων είναι πολύ πιο σημαντική και ουσιαστική από την απόκτηση των αγαθών

05/01/2015

Διαβάστε περισσότερα
«Αντέτια Δωδεκαημέρου»

«Αντέτια Δωδεκαημέρου»

Η κ. Αργυρώ Μάμαλη- Κοπάνου παρουσίασε στις 23/12/2014 το βιβλίο της «Αντέτια Δωδεκαημέρου»με παράλληλη συμμετοχή των μαθητών με παραδοσιακά κάλαντα. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των τάξεων και της χορωδίας αποχαιρέτησαν το Σχολείο για τις Χριστουγεννιάτικες Διακοπές, με εορταστικές μελωδίες σε μικρή εκδήλωση .

29/12/2014

Διαβάστε περισσότερα
Ο Βασίλης Κουσιαρής  ξανά στο σχολείο μας...

Ο Βασίλης Κουσιαρής ξανά στο σχολείο μας...

Τον παλιό δάσκαλο του σχολείου μας και συγγραφέα κ. Βασίλη Κουσιαρή υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 9:00΄ και με βιωματικό τρόπο τους παρουσιάσε τα βιβλία του «Παιχνίδια σε πόλεμο» και «Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα».

29/12/2014

Διαβάστε περισσότερα
Ο συγγραφέας κ. Λειμονής στο σχολείο

Ο συγγραφέας κ. Λειμονής στο σχολείο

Το Σχολείο μας επισκέφτηκε ο κ. Διονύσης Λεϊμονής, εκπαιδευτικός –συγγραφέας, ο οποίος παρουσίασε στους μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ το βιβλίο του «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» την Παρασκευή 31.10.2014. Στο μυθιστόρημα παρουσιάζεται η περιπέτεια μιας παρέας παιδιών, τα οποία συμμετέχουν στις προσπάθειες των επιστημόνων να βρεθεί στη θάλασσα των Κυθήρων το δέκατο έβδομο κιβώτιο με τα γλυπτά του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν, το μόνο που δεν έχει ακόμη ανασυρθεί μετά το ναυάγιο του καραβιού που τα μετέφερε από την Ελλάδα στην Αγγλία.

Ο συγγραφέας μίλησε με τα παιδιά για την υπόθεση, άκουσε τις ερωτήσεις τους και συζήτησε μαζί τους για τον τρόπο που εμπνεύστηκε το βιβλίο και την πλοκή του.

11/11/2014

Διαβάστε περισσότερα

Η Κ. ΛΙΝΑ ΜΟΥΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 Στις 29 Απριλίου η πρώτη τάξη του σχολείου μας είχε τη χαρά να «νεραϊδομαγειρέψει» με τη συγγραφέα του βιβλίου «Η νεράιδα μαγείρισσα» κυρία Λίνα Μουσιώνη. Τα παιδιά ,αφού είχαν διαβάσει το βιβλίο, έπαιξαν με τη συγγραφέα με μαγικές κουτάλες και νεραϊδομανίταρα, συζήτησαν μαζί της για την ιστορία και το μήνυμα που αυτή θέλει να μας δώσει και ζωγράφισαν το καθένα το δικό του μαγικό μανιτάρι.

09/05/2014

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Κ. ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στις 8 Απριλίου επισκέφτηκε την Πρώτη τάξη του σχολείου μας ο συγγραφέας κ. Κώστας Μάγος. Τα παιδιά είχαν διαβάσει το βιβλίο του «Ο Τραμ» και συζήτησαν μαζί του γι’αυτό. Με τα μαγικά του….. ο συγγραφέας ζωντάνεψε και το ίδιο το σκυλάκι τον Τραμ και τα παιδιά συζήτησαν μαζί του εκδηλώνοντας έτσι τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Στο τέλος το κάθε παιδί χάρισε στον ΤΡΑΜ μία ζωγραφιά και στον κύριο Μάγο ……ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επίσκεψή του.

09/05/2014

Διαβάστε περισσότερα
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΣΙΑΡΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΣΙΑΡΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Δευτερα 23.12.2013, οι μαθητες του θεατρικού παιχνιδιού δραματοποίησαν  αποσπάσματα από τα βιβλία ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ και ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΓΗ του δασκάλου και συγγραφέα κ. Βασίλη Κουτσιαρή, που επισκέφτηκε το σχολείο μας και παρουσίασε με δημιουργικές δραστηριότητες  το συγγραφικό του έργο.

23/12/2013

Διαβάστε περισσότερα
Συγγραφέας Πασχάλης Τσαρουχας

Συγγραφέας Πασχάλης Τσαρουχας

Ο Συγγραφέας κ Πασχάλης Τσαρούχας επισκέφτηκε το Σχολείο μας στις 10.6.2013 , μίλησε στους  μαθητές  για την κυκλοφοριακή συμπεριφορά που πρέπει να έχουν ευσυνείδητοι οδηγοί και πεζοί και παρουσίασε  τα βιβλία του με τις ιστορίες του Μπίλη Καντίλη.

14/08/2013

Διαβάστε περισσότερα

Φ. Μανδηλαράς

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013,  το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου στο πλαίσιο της προαγωγής της φιλαναγνωσίας, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το  συγγραφέα κ.Φ.Μανδηλαρά. Ο γνωστός λογοτέχνης με λόγο χειμαρρώδη συνεργάστηκε με τους μαθητές του Σχολείου ως εξής: στους μαθητές των τάξεων Α΄,´ô, μίλησε για το βιβλίο «Η Φεγγαρόσουπα» εμπλέκοντας τα παιδιά στη διαδικασία της αφήγησης, καθώς τα ίδια με ενθουσιασμό δραματοποιούσαν σκηνές της ιστορίας.

14/08/2013

Διαβάστε περισσότερα
« Η Λουλού ένα θαυμάσιο σκυλάκι»

« Η Λουλού ένα θαυμάσιο σκυλάκι»

Στα αισθήματα φιλοζωίας και προστασίας στα αδύναμα και εξαρτώμενα όντα, στις ευθύνες και υποχρεώσεις που έχουμε σε αυτά, αναφέρθηκε ο κ.Νικόλας Δεληγεώργης, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αφών Δεληγεώργη», στην παρουσίαση του βιβλίου του για ζωόφιλους που έγινε στις 16-5-2013, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Δεληγεώργεια 2013», στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου.

14/08/2013

Διαβάστε περισσότερα
Ομιλία από την κ. Ζαφείρη

Ομιλία από την κ. Ζαφείρη

Οργάνωση του χρόνου μελέτης και δραστηριοτήτων του παιδιού

04/12/2012

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Μαστρομιχαλάκη

Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης μας

27/04/2009

Διαβάστε περισσότερα
(07/03/08) Παρουσίαση βιβλίου

(07/03/08) Παρουσίαση βιβλίου

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008 οι μαθητές της Β`Τάξης παρουσίασαν το βιβλίο του κ. Μάνου Κοντολέων

29/07/2008

Διαβάστε περισσότερα