Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ"


Σύλλογος Γονέων
Σύλλογος Αποφοίτων

Συνεργασία με ειδικούς

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, την  Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 έγινε ομιλία με θέμα: <<Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο>>. Την ομιλία έκανε η Δρ. Τσαλαπάτα-Χάϊντμαν Χαρίκλεια, Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μέλος Ε.ΔΙ.Π.  του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.   

12/02/2020

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντική υγιεινή

Η Ε τάξη του σχολείου μας  είχε τη χαρά να φιλοξενήσει κλιμάκιο οδοντιάτρων που αποτελούν μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου και ταυτόχρονα είναι και γονείς μαθητών μας.  Πρόκειται για τις κυρίες Ιωάννα Καπετανιά , Ζωή Φιλοκώστα και τον κύριο Φώτη Τσιώλη. Οι οδοντίατροι μίλησαν συνοδευόμενοι από σχετικές προβολές, για την ανατομία της στοματικής κοιλότητας, τα είδη και τη λειτουργία των δοντιών, τη σημασία της στοματικής και οδοντικής υγιεινής.  Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Ε τάξης είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τους οδοντιάτρους σχετικά με το σωστό βούρτσισμα και τη γενικότερη φροντίδα και να ενημερωθούν για τους τρόπους και τα μέσα πρόληψης των ασθενειών των δοντιών.

29/11/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των γονέων στην υποστήριξη και την προσαρμογή των παιδιών στη σχολική καθημερινότητα

Στις ενημερωτικές συναντήσεις των τάξεων Ε’ και Στ’ η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κ. Καλώτα Ιωάννα μίλησε για  το ρόλο  των γονέων στην υποστήριξη και την προσαρμογή των παιδιών στη σχολική καθημερινότητα .

Ξεκίνησε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στο αίσθημα πανικού που διακατέχει γονείς και παιδιά γυρνώντας στο σχολείο μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Έκανε λόγο για το γεγονός ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται όλα τις σκέψεις και τα συναισθήματα των γονέων τους, καθώς οι δεύτεροι τα περνούν με τρόπο μη λεκτικό. Έδωσε προτάσεις σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν το παιδί τους κάνοντας σαφές ότι η συζήτηση/επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη. Υποστήριξε ότι ο γονιός οφείλει να είναι συναισθηματικός μέντορας του παιδιού του, να καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη του και την ενσυναίσθησή του. Η ποιοτική επικοινωνία καθίσταται αναγκαία έστω και στα δέκα λεπτά της διαδρομής προς το σχολείο. Τόνισε τη σημασία του αυτοελέγχου, ο οποίος αποκτιέται μέσα από κανόνες, της αυτοεπίγνωσης και της διεκδικητικής τάσης από την πλευρά του παιδιού. Σημαντική είναι η ενεργητική ακρόαση από μέρους του γονέα, η οποία διευκολύνει την ουσιαστική επικοινωνία. Οι γονείς οφείλουν να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και σεβασμό το παιδί τους, που είναι ένας μικρός άνθρωπος που εξελίσσεται, αλλά έχει προσωπικότητα. Η αποδοχή άνευ όρων, η αγάπη χωρίς ανταλλάγματα, η επιβράβευση της προσπάθειας και του αποτελέσματος κρίνονται απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση ουσιαστικής σχέσης. Ο γονιός οφείλει να προσπαθεί να τονίζει τα θετικά του παιδιού και να μην τα θεωρεί δεδομένα. Η κ. Καλώτα αναφέρθηκε στα εφηβικά στοιχεία που παρουσιάζονται στα παιδιά της Ε’ και της Στ’ τάξης, όπως είναι η αντίδραση και η απαίτηση.

Έκλεισε την παρουσίασή της τονίζοντας τη σημασία του να εμπνέει ο γονιός το παιδί του, να το ενθαρρύνει, να βοηθάει να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του και να θέτει μικρούς ρεαλιστικούς στόχους. Τα σταθερά λογικά όρια, οι κανόνες συνάμα με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα οφείλουν να αποτελούν το μοτίβο συμπεριφοράς του γονιού μέντορα.

20/09/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Γονείς και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Άγιος Ιωσήφ Βόλου είχαν την χαρά και την τιμή να ενημερωθούν από τον κ. Γ. Σκόνδρα, αρχιφύλακα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τη Δευτέρα 16 -9-2019. Ο κ.Σκόνδρας μίλησε για τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο τόσο ενήλικες αλλά κυρίως ανήλικοι. Αναφέρθηκε στον όγκο των χειριστών που μέσα σε 60 δευτερόλεπτα συνδέονται στην Google , στα εκατομμύρια  συνδιαλλαγών και συζητήσεων που γίνονται στον χώρο αυτό. Στην εισήγησή του εξήγησε τους μύθους και την πραγματικότητα που συνδέονται με τη χρήση του διαδικτύου με πρώτη την αντίληψη ότι  υπάρχει ανωνυμία σε ό,τι γράφεται στο Internet, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Ισχυρή επίσης είναι η άποψη πως ό,τι  δημοσιεύεται στο διαδίκτυο  μπορεί να διαγραφεί, που επίσης ανατρέπεται με δυσάρεστες τις περισσότερες φορές εκπλήξεις. Ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία της διασταύρωσης και επαλήθευσης των πληροφοριών που αντλούνται από το διαδίκτυο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην σεξουαλική παρενόχληση (cybersexting) που γίνεται μέσω διαδικτύου. Μέσα από πραγματικά περιστατικά μίλησε για δράσεις ενηλίκων οι οποίοι, στο πλαίσιο της online επικοινωνίας, στοχεύουν σκόπιμα να αναπτύξουν συναισθηματική σύνδεση με έναν ανήλικο, προκειμένου να μειώσουν τις αναστολές του και να τον παρασύρουν σε μία σεξουαλική δραστηριότητα ή εκμετάλλευση. Μέσα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναδείχθηκε τόσο η προσωπική αγωνία των γονέων αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία όλων των χρηστών του διαδικτύου. Δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές, όπως ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες, να μην χρησιμοποιούνται εύκολοι κωδικοί, να μη γίνονται αποδεκτά αιτήματα από άγνωστους αποστολείς, να μη χρησιμοποιείται κάμερα σε κανένα ψηφιακό μέσο. Ο κ.Σκόνδρας αναφέρθηκε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα στην παρενόχληση, στο cyberbullying που μπορούν να δεχθούν μαθητές από αγνώστους αλλά και στον εθισμό στο διαδίκτυο,  από τον οποίο τα παιδιά  είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Ο κ.Σκόνδρας τόνισε ότι όλοι οι γονείς θα πρέπει να νιώθουν την άνεση να επικοινωνούν με την Ελληνική Αστυνομία για οτιδήποτε τους απασχολεί και τους προβληματίζει στην συμπεριφορά των παιδιών τους Επίσης προέτρεψε τους γονείς να επισκεφθούν τις ανάλογες ιστοσελίδες που έχουν αναπτυχθεί από την Ελληνική Αστυνομία, ώστε οι γονείς να πληροφορούνται και να προστατεύουν τα παιδιά τους καθώς οι διάφορες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο ωφέλιμο αλλά και τρόπο βλαβερό.

20/09/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία για την ομαλή επάνοδο των μαθητών στο Σχολείο

Ομιλία για την ομαλή επάνοδο των μαθητών στο Σχολείο πραγματοποιήθηκε από την κ. Αβαγιανού ,Ψυχολόγο, στους γονείς των μαθητών/τριών της Α΄, Β΄ τάξης. Η κ. Αβαγιανού αναφέρθηκε στον ρόλο των γονέων στην επιστροφή των παιδιών , καθώς συνήθως το άγχος των γονέων και η ανασφάλεια που ίσως νιώθουν οι ίδιοι, μεταφέρεται στο παιδί. Αντίστοιχα όταν ο γονέας νιώθει σιγουριά, ασφάλεια για την αλλαγή που θα συμβεί στη ζωή του παιδιού αλλά και της οικογένειας μετά την ολοκλήρωση των διακοπών με την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, αυτή τη σιγουριά και τη σταθερότητα βιώνει και το παιδί στη δική του νέα καθημερινότητα. Για να γίνει η επιστροφή στο Σχολείο ήπια, καλό είναι να δοθεί τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες ο χρόνος προσαρμογής και εξοικείωσης με τα νέα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά  την εξοικείωση των παιδιών με τη σχολική εργασία η κ. Αβαγιανού υπογράμμισε ότι συχνά οι γονείς δίνουν έμφαση στην απόκτηση γνώσεων, αφήνοντας στο περιθώριο την ανάπτυξη  των κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά.  Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες να νιώθουν ψυχική ηρεμία, ευτυχία, να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στη γνώση και στο συναίσθημα. 

Στην περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του με αφορμή κάποιο γεγονός που έχει βιώσει,  είναι καταλυτική η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτό και τους γονείς του. Είναι ζωτικής σημασίας η διαθεσιμότητα του γονέα, κάτι που θα τον βοηθήσει να επισημάνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο παιδί του και να  του συμπαρασταθεί σεβόμενος τις επιθυμίες του χωρίς καταπίεση,  με αγάπη, κατανόηση, χαρά.

11/09/2019

Διαβάστε περισσότερα

Η Α τάξη φροντίζει τα δόντια!

Η Α τάξη, με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων για τα δόντια,εκπαιδεύτηκε στην σωστή φροντίδα των δοντιών!!Με τη δασκάλα τους   τα πρωτάκια μας έπαιξαν παιχνίδια με τις τροφές κ έλυσαν τις απορίες τους για τα δοντάκια. Στο τέλος όλοι κέρδισαν οδοντόβουρτσες κ ένα ημερολόγιο με αυτοκόλλητα για κάθε βούρτσισμα!
Ευχαριστούμε πολύ κυρία Καπετανιά κ κύριε Βασταρδή!
 
 
 
 

22/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Στερεοσκοπικές φωτογραφίες στο Σχολείο μας

Ο κ  Ευσταθιος Ζαφρατζάς  παρουσιάσε στους μαθητές του Σχολείου μας στερεοσκοπικές φωτογραφίες με σκηνές από έργα του Ιουλίου Βέρν καθώς και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων του. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την καινοτομία των αρχών του 20 αιώνα και από την ποικιλία συσκευών  προβολής και φωτογραφιών.

06/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Μιλάμε και... μαγειρεύουμε γαλλικά στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ

Η Ε τάξη, στις 29/3/2019 , στο πλάισιο των δράσεων γαλλοφωνίας επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε  για δεύτερη χρονιά στο ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα παιδιά με τη βοήθεια των σεφ του κέντρου, προετοίμασαν, έψησαν και στο τέλος γεύτηκαν λαχταριστά κρουασάν. 

Πολλές ευχαριστίες  στη διέυθυνση της Σχολής για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν!

06/04/2019

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Τσακνάκης - παιδοψυχολόγος στο σχολείο μας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, ο κ.Νικόλας Τσακνάκης παιδοψυχολόγος, επισκέφτηκε τις τρεις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας. Συζήτησε με όλα τα παιδιά τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός, ποιες είναι οι συνθήκες που τον ευνοούν, τα βασικά του χαρακτηριστικά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε είτε ως θύματα είτε ως παρατηρητές. Παίρνοντας ερέθισμα από βίντεο και πιθανά σενάρια εκφοβισμού, τα παιδιά μοιράστηκαν με τον κ. Τσακνάκη δικές τους εμπειρίες, ανέφεραν λύσεις που υιοθέτησαν αλλά και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν συμμαθητές τους οι οποίοι θα βίωναν τέτοιες δυσάρεστες εμπειρίες.

08/03/2019

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις της Στ τάξης

10 Οκτωβρίου 2018: επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
 
22 Οκτωβρίου 2018: επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Βόλου. Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα "Βόλος, δύο φορές ελεύθερος: 2 Νοεμβρίου 1881 - 19 Οκτωβρίου 1944"
 
23 Οκτωβρίου 2018: επίσκεψη της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση για να συζητήσει με τα παιδιά σχετικά με το βιβλίο της "Το αγόρι στο θεωρείο" που πραγματεύεται το θέμα της προσφυγιάς  των Ελλήνων το 1922 . Ακόμη με αφορμή το βιβλίο της ίδιας συγγραφέως  "Όταν έφυγαν τα αγάλματα" οι μαθητές επισκέφτηκαν το Στέκι Παιδιού και συμμετείχαν στο πρόγραμμα σχετικά με την πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών πριν από την γερμανική εισβολή στην Αθήνα. 

 

07/02/2019

Διαβάστε περισσότερα

Η προεφηβεία και οι ανησυχίες της

«Η προεφηβεία και οι ανησυχίες της » είναι το θέμα που ανέπτυξε η κ.Μαρίζα Χατζησταματίου , ψυχολόγος ΜSc, PhD, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και φίλους να μοιραστούν ανησυχίες και προβληματισμούς.

Αρχικά η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της προεφηβείας που επισημαίνονται στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως η άρνησή του να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του γονέα, η κυκλοθυμική του διάθεση, η αδιαφορία για τις επιδόσεις του, η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο πειραματισμός με νέες παρέες, η  σημασία που αποκτά η ομάδα των συνομήλικων.

Στην πορεία της εισήγησης τονίστηκε η αφηρημάδα που εντοπίζεται στα παιδιά και είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, η αναζήτηση από το ίδιο το παιδί της ταυτότητάς του αλλά και των ορίων. Αναφέρθηκε ότι είναι χαρακτηριστική η συναισθηματική αστάθεια που βιώνει το παιδί, η ανάγκη του ανακαλύπτοντας τον εαυτό του να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Μέσα στην αβεβαιότητα που βιώνει το παιδί, ο γονέας που έχει κι εκείνος τις δικές του ανησυχίες και δυσκολίες καλείται να σεβαστεί τον προσωπικό χώρο και χρόνο του παιδιού του με υπομονή, να αφουγκραστεί τις ανάγκες του και μαζί με το παιδί να συζητήσει τα όρια που πρέπει να τηρούνται.

Μέσα από τη συζήτηση με την κ.Χατζησταματίου αναδείχθηκε η σημασία να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το παιδί, χωρίς επικριτική διάθεση, αφιερώνοντας χρόνο στον προέφηβο, βοηθώντας τον να χτίσει την αυτοεκτίμησή του.

Η εισήγηση ακολουθήθηκε από την προσέγγιση τριών σεναρίων/ προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γονέας στην επικοινωνία με το παιδί του, στην οποία υπογραμμίστηκε η σημασία της παρουσίας και της συμμετοχής του ενήλικα στη ζωή του παιδιού του.

 

04/11/2018

Διαβάστε περισσότερα
Καλλιεργώντας στο παιδί μου την Αυτοπεποίθηση και την Αίσθηση ότι Αξίζει»

Καλλιεργώντας στο παιδί μου την Αυτοπεποίθηση και την Αίσθηση ότι Αξίζει»

Ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας με θέμα «Καλλιεργώντας στο παιδί μου
την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ότι αξίζει» με εισηγήτρια την κ. Γιάννα Καλώτα,
ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια την Τετάρτη 10/10/2018.
Απέναντι στους γονείς που προβληματίζονται για τη διαφορά της αυτοεκτίμησης και
της αυτοπεποίθησης, η ομιλήτρια σημείωσε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά
πράγματα καθώς η αυτοπεποίθηση συνδέεται πιο πολύ με τις εξωτερικές επιτυχίες,
με τα πράγματα που καταφέρνει και μπορεί να κάνει το παιδί και η αυτοεκτίμηση
είναι κάτι πιο βαθύ και συνολικό, έχει να κάνει πιο πολύ με αυτό που είναι,
υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε και τα δύο στα παιδιά.
Η κ.Καλώτα ανέφερε ότι ο γονιός πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, να ακούει πολύ και
να μην προσπαθεί να απαντήσει στο παιδί του, πριν προλάβει να το ακούσει. Ο
γονέας είναι δίπλα στο παιδί του, του δίνει τον χώρο και τον χρόνο να εκφραστεί,
αποφεύγοντας την άσκηση κριτικής, αξιολόγησης αλλά και σύγκρισης με άλλα
παιδιά.
Στην απαιτητική καθημερινότητα ο γονέας γνωρίζει ο ίδιος καλά τον εαυτό του, και
αποφεύγει να προσδοκά την πραγματοποίηση δικών του επιθυμιών από το παιδί του.
Αγκαλιάζει το παιδί, ενθαρρύνει τη θετική του συμπεριφορά, το ενισχύει στην
προσπάθειά του, βρίσκεται κοντά του έτοιμος να το στηρίξει και στις εύκολες αλλά
και στις δύσκολες στιγμές του, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματά του.
Από τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η αγωνία των γονέων για την
ανατροφή των παιδιών τους.
Έγινε κατανοητό ότι μέσα από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της
αυτοπεποίθησης του παιδιού, το στηρίζουμε να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί, που
γνωρίζει τον εαυτό του και ως ενήλικας μπορεί να τολμά και να προσπαθεί να παίρνει την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις του.

09/10/2018

Διαβάστε περισσότερα

"Η τέχνη στο Βυζάντιο" στην Ε΄τάξη

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης,  την Τετάρτη 9 Μαΐου επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μαθητές της Ε΄ τάξης η ιστορικός τέχνης κ. Τζανετουλάκου με θέμα  "ΗΤέχνη στο Βυζάντιο'. 

10/05/2018

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό Διμήνι

Στις 25 Απριλίου 2018 η Γ’ τάξη  είχε τη χαρά να υποδεχτεί την κ.Ελένη  Λαμπράκη συγγραφέα του βιβλίου «Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό  Διμήνι». Μαζί με τη Νεφέλη, λοιπόν και με όχημα και το σχετικό κεφάλαιο στην ιστορία, ταξιδέψαμε στον προϊστορικό αυτό οικισμό, φτιάξαμε εργαλεία και όπλα  από πέτρα, κοσμήματα από κοχύλια, αγγεία από πηλό και γνωρίσαμε έτσι  τον τρόπο  ζωής στη νεολιθική εποχή ζωντανεύοντάς την.

10/05/2018

Διαβάστε περισσότερα

Καραγκιόζης στο σχολείο μας

Σήμερα ,8  Μαρτίου, οι μαθητές των Α και Β τάξεων παρακολούθησαν στο σχολείο μας παράσταση του Καραγκιόζη  από τον καραγκιοζοπαίχτη κ. Γιάννη Βουλτσίδη. Τα παιδιά απόλαυσαν πολύ την παράσταση και στο τέλος έπαιξαν και αυτά με τις γραφικές φιγούρες. 

08/03/2018

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Μήτρου μιλάει στα παιδιά της Γ τάξης για την τοπική αυτοδιοίκηση

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ ‘ τάξης είχαν τη χαρά να υποδεχτούν στο σχολείο μας την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου τον κ. Κυριάκο  Μήτρου, που είχε διατελέσει  Δήμαρχος  της πόλης μας   πριν μερικά χρόνια.

Τα παιδιά συζήτησαν με τον κ. Μήτρου τι είναι αυτοδιοίκηση, ποια τα καθήκοντα ενός Δημάρχου, τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών, το έργο που  έκανε για την πόλη μας, τη συνεργασία με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους και αντιπάλους, και τις  επιπτώσεις που έχει στην προσωπική και οικογενειακή  ζωή ενός ατόμου  η ενασχόληση με τα κοινά. Έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος στηριγμένος  σε πολύ ουσιώδεις ερωτήσεις των παιδιών και στις πλήρεις και κατανοητές απαντήσεις του κ. Μήτρου. Ήταν μια σημαντική εμπειρία για τους μαθητές της Τρίτης, τις δασκάλες τους, αλλά και τον κ.Δήμαρχο ο οποίος, όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε, για πρώτη φορά μιλούσε για τη θητεία του στην  τοπική  αυτοδιοίκηση σε μαθητές.

22/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ

Με πολύ ενδιαφέρον οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Στ  τάξης παρακολούθησαν από τη γιατρό κα Μαϊστρου παρουσίαση σχετικά  με το αναπαραγωγικό σύστημα των δυο φύλων  και την αναπαραγωγική διαδικασία.  Συζήτησαν και εξέφρασαν απορίες σχετικά με   τις σχέσεις των δυο φύλων,  την κύηση, τον τοκετό, το ρόλο του DNA , τις  δυσλειτουργίες   που οφείλονται σε κληρονομικούς ή επίκτητους παράγοντες.  Ήταν μια  χρήσιμη  και ουσιώδης εμπειρία για τους μαθητές της έκτης τάξης που τώρα μπαίνουν στην εφηβεία και είναι λογικό να τους  απασχολούν θέματα τέτοιου είδους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση αυτή ήταν  το επιστέγασμα των σχετικών μαθημάτων που έκαναν τα παιδιά με τις δασκάλες τους στο κεφάλαιο «Αναπαραγωγικό Σύστημα» στο μάθημα της Φυσικής.

19/06/2017

Διαβάστε περισσότερα
Η Ε τάξη μαθαίνει για το πεπτικό σύστημα

Η Ε τάξη μαθαίνει για το πεπτικό σύστημα

Στις 13 Ιουνίου  η παιδίατρος Βασιλική (Βίκυ) Μαργαριτοπούλου δέχτηκε αμέσως την πρόσκληση της Ε΄ τάξης να έρθει και να  μιλήσει για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την μεσογειακή υγιεινή διατροφή. Οι μαθητές παρακολούθησαν προσηλωμένοι  με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτότυπη παρουσίαση και  το εκπαιδευτικό βιντεάκι, συζήτησαν μαζί της για τα «superfoods», τους υδατάνθρακες, τη βιταμίνη D, … Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με το «γλυκό» κέρασμά της προς όλους τους μαθητές: βερίκοκα και κεράσια! Το κεφάλαιο της Φυσικής «Πεπτικό Σύστημα» ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο! Σας ευχαριστούμε πολύ!

19/06/2017

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤ τάξη ενημερώνεται για το αναπνευστικό σύστημα

Ο πνευμονολόγος κ. Κωνσταντίνος Χρήστου τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 παρουσίασε αναλυτικά στους μαθητές της Στ΄ τάξης τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος ενώ ιδιαιτέρως επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινο οργανισμό.

 

10/06/2017

Διαβάστε περισσότερα
Η Ε τάξη ενημερώνεται για

Η Ε τάξη ενημερώνεται για

Την 1η Ιουνίου οι οδοντίατροι  η κ.Φιλοκώστα (περιοδοντολόγος)και ο κ.Παπαγεωργίου (ορθοδοντικός)  ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα να μιλήσουν στους μαθητές της Ε’ τάξης ως ειδικοί στο πλαίσιο  της σωστής ενημέρωσης για την στοματική υγιεινή. Η καταπληκτική παρουσίαση ευαισθητοποίησε τα παιδιά,  τα «μαγνήτισε» με τις μοναδικές πληροφορίες και … «έκλεισε» με τα υπέροχα δώρα(οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, flosser,…) που τους χάρισαν οι δυο ομιλητές. Ήταν ό, τι καλύτερο για την ολοκλήρωση του κεφαλαίου της Φυσικής  «Τα δόντια»! Σας ευχαριστούμε πολύ!

04/06/2017

Διαβάστε περισσότερα
Η ΣΤ τάξη ενημερώνεται για τις ασθένειες

Η ΣΤ τάξη ενημερώνεται για τις ασθένειες

Την  Πέμπτη 4 Μαϊου  η ΣΤ τάξη φιλοξένησε στους χώρους του σχολείου μας την κ.Ροξάννα Μπαρμπιέ- μητέρα μαθητριώντου σχολείου μας- και γιατρό νευρολόγο και γεροντολόγο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από ένα ειδικό πληροφορίες για τα μικρόβια και τους ιούς, τον αγώνα εναντίον τους από την πλευρά των επιστημόνων στην πορεία των αιώνων, για την πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπισή τους. Η  συγκεκριμένη  ομιλία  ήρθε ως επιστέγασμα του σχετικού κεφαλαίου της φυσικής και με  προβολή εικόνων και τη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές απέκτησαν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα  για τις μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήσιμη για όλη τους τη ζωή.

25/05/2017

Διαβάστε περισσότερα
Στοματική Υγιεινή στην Δ τάξη

Στοματική Υγιεινή στην Δ τάξη

Σήμερα, 19 Μαίου, επισκέφτηκαν τους μαθητές της Δ τάξης, οι οδοντίατροι Τζοανα Καπετάνια, Μαρια Παπαρίζου και Φώτιος Τσιώλης για να μιλήσουν για τη στοματική υγιεινή και τα δόντια. Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση τους ,έδειξαν στα παιδιά πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους και τους χάρισαν δωράκια .

20/05/2017

Διαβάστε περισσότερα

Ήχος : η κ. Γρηγορίου στην Ε τάξη

Η ωτορινολαρυγγολόγος, κ.Φιλίτσα Γρηγορίου, επισκέφτηκε την Ε’ τάξη στις 15 Μαΐου και εξήγησε δείχνοντας με πολύ ωραίο υλικό(φωτογραφίες και προπλάσματα) τη λειτουργία του αυτιού, τους κινδύνους από τραυματισμούς, σκουλαρίκια… Οι μαθητές παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον όλη την παρουσίαση, απαντήθηκαν  οι  απορίες τους  και ολοκλήρωσαν με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την ενότητα του «Ήχου» από τη Φυσική.

18/05/2017

Διαβάστε περισσότερα
Ο Πατήρ Χαρίλαος υποδέχεται την Ε τάξη στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου

Ο Πατήρ Χαρίλαος υποδέχεται την Ε τάξη στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης μετά τον εκκλησιασμό τους στις 3 Απριλίου παρέμειναν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο πατήρ Χαρίλαος τους «ξενάγησε». Με πολύ κατανοητά λόγια τους εξήγησε τις αγιογραφίες και τα «μέρη» που κάθε σημαντικό γεγονός ή άγιο πρόσωπο αγιογραφείται. Στη συνέχεια τους έδειξε όλα τα ιερά σκεύη που χρησιμοποιούνται στη θεία Λειτουργία επεξηγώντας τη «χρήση» και τον συμβολισμό τους. Επίσης τους παρουσίασε όλα τα άμφια και τους μίλησε για την τελετουργία του «ντυσίματος». Όλη την ώρα τα παιδιά παρακολουθούσαν με πολλή προσοχή, ρωτώντας όλο και περισσότερο πράγματα και στο τέλος… δεν ήθελαν να φύγουν. Με αυτή την επίσκεψη κατανόησαν πάρα πολύ καλά τις αντίστοιχες ενότητες του μαθήματος των Θρησκευτικών κι ακόμη περισσότερα με τρόπο ευχάριστο.

16/05/2017

Διαβάστε περισσότερα
Όταν η Τέχνη μιλάει για τη Διατροφή

Όταν η Τέχνη μιλάει για τη Διατροφή

Έχει σχέση άραγε η διατροφή με την τέχνη;

Αναρωτήθηκαν οι μαθητές-τριες των τριών πρώτων τάξεων του σχολείου μας, με αφορμή τα project με θέμα τη διατροφή που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.  Και ποιος άλλος θα ήταν πιο κατάλληλος να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα από την ιστορικό τέχνης, κυρία Φαίη Τζανετουλάκου - Τσιώλη; Την Δευτέρα 3 Απριλίου , μέσα από μία υπέροχη ιστορική αναδρομή στα ρεύματα της τέχνης, η κ. Τζανετουλάκου μας ταξίδεψε από την περίοδο της προϊστορίας ως τη σύγχρονη εποχή μέσα από έργα διάσημων δημιουργών. Γνωστά στοιχεία της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων (όπως τα μήλα, τα ρόδια,  τα σταφύλια, τα ψάρια,  το σιτάρι κ.α.) κοσμούν διαχρονικούς πίνακες ζωγραφικής. Μέσα από τη γόνιμη συζήτηση  οι μικροί μαθητές αντιλήφθηκαν μέσα από τη σύνδεση διατροφής και τέχνης την αξία της σωστής διατροφής καθώς επίσης και την ανάγκη της καλλιέργειας της αισθητικής αντίληψης.

Κυρία Φαίη Τζανετουλάκου - Τσιώλη ευχαριστούμε από καρδιάς!

03/04/2017

Διαβάστε περισσότερα