Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ"

Δελτία Τύπου

Επιμόρφωση στο STEM

Επιμόρφωση στο STEM

Επιμόρφωση στο STEM πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου την Παρασκευή 3/11/2017 με ομιλητές τους Δρ. Σαράντο Ψυχάρη, καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας, Δρ.Κωνσταντίνο Καλοβρέκτη, ΠΔ407, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Πληροφορικής, Postdoc (STEM for girls.)

 

Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων από τον «Άγιο Ιωσήφ» και άλλα σχολεία της Μαγνησίας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη αυτή παρουσίαση που έγινε για το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα της αλλαγής στον τρόπο σκέψης κι εργασίας των μαθητών/τριών, ώστε από την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική διδασκαλία σταδιακά να περάσουν στην ανακαλυπτική-διερευνητική προσέγγιση της γνώσης.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν με τη βοήθεια των έμπειρων εισηγητών για τον τρόπο με τον οποίο οι δάσκαλοι μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά, ώστε «να ανάψει στην καρδιά τους η φλόγα της γνώσης», δηλ. να δημιουργηθεί το κίνητρο να γίνουν μαθητές που ερευνούν και ανακαλύπτουν οι ίδιοι τη γνώση.

Με έντεχνο, πολυεπίπεδο τρόπο έγινε από τον κ.Καλοβρέκτη, η παρουσίαση των βασικών βημάτων με τα οποία ο κάθε εκπαιδευτικός ενθαρρύνει και καθοδηγεί τα παιδιά μέσω του project να αναγνωρίσουν τα ίδια το πρόβλημα, να θέσουν τους άξονές του και να αναζητήσουν τη λύση καθώς και τις πιθανές εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή.

Η παράλληλη επίδειξη κατασκευών –εφαρμογών STEM ενθουσίασε και απέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η γνώση γίνεται πράξη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δρ.Σαράντος Ψυχάρης συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς μέσω Skype, καθώς συμμετείχε σε παγκόσμιο συνέδριο που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Μπανγκόγκ.

Την παρουσίαση διδακτικών σεναρίων με STEM, παραδειγμάτων σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας STEM και των χρήσιμων σχετικών εργαλείων, ακολούθησε συζήτηση με προτάσεις, προβληματισμούς και τη διαπίστωση ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ξεκινώντας με το πρώτο σημαντικό βήμα.