Δημοτικό Σχολείο "Άγιος Ιωσήφ"


Σύλλογος Γονέων
Σύλλογος Αποφοίτων

Κανονισμός σχολείου

Κανονισμός Σχολείου

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ:

Οι μαθητές θα πρέπει να φτάνουν εγκαίρως στο Σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων (7.55΄), το κουδούνι χτυπά στις 8.00. Η συστηματική αργοπορία μαθητή αναστατώνει και τον ίδιο και τους ρυθμούς μαθησιακής διαδικασίας της τάξης και φέρνει σε δύσκολη θέση τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές του.

Το πρόγραμμα των μαθητών όλων των τάξεων ολοκληρώνεται στις 14.00΄ (εκτός από την ημέρα Παρασκευή, οπότε το πρόγραμμα των τάξεων Α΄, Β΄ ολοκληρώνεται ώρα 13.05΄). Τα παιδιά μετά το πέρας των μαθημάτων θα πρέπει να αποχωρούν άμεσα και όχι να παραμένουν στο Σχολείο για παιχνίδι (προκαλείται αναστάτωση στα μεγαλύτερα παιδιά που παραμένουν για μάθημα ή για κάποια δραστηριότητα). Το πρόγραμμα του Ολοήμερου Σχολείου ολοκληρώνεται στις 16.15΄. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σέβεται τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου.

Οι γονείς/συνοδοί του παιδιού εισέρχονται στο χώρο του Σχολείου μόνο , για να συνοδεύσουν και να παραλάβουν το παιδί τους. Ο εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην αυλή έχει την ευθύνη της επιτήρησης της συμπεριφοράς των παιδιών στην αυλή και του ελέγχου των συνοδών τους.

Αν υπάρχει λόγος αποχώρησης του παιδιού νωρίτερα από τη λήξη του ημερήσιου/ολοήμερου προγράμματος, είναι απαραίτητο να προηγηθεί ενημέρωση του Σχολείου με ενυπόγραφη δήλωση του γονέα (υπάρχει σχετικό έντυπο στη Γραμματεία).

Για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας παρακαλούμε να παραλαμβάνετε το παιδί σας αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων από το Σχολείο.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 

Κατά την ώρα του διαλείμματος τα παιδιά χαλαρώνουν από τη διδακτική διαδικασία, τρώνε το δεκατιανό τους και παίζουν με τους συμμαθητές τους.

Παρακαλούμε το κολατσιό τους να είναι κάτι απλό π.χ. ένα κουλούρι, φρούτο, τοστ, κέικ, και όχι κάτι μπορεί να αλλοιωθεί εκτός ψυγείου ή έχει πολύ αλάτι(σοκολάτες, μπισκότα με σοκολάτα, κρουασάν με σοκολάτα, σοκολατούχο γάλα, πατατάκια). Σεβόμαστε τις διατροφικές συνήθειες της κάθε οικογένειας, αλλά προέχει η τήρηση των αρχών της υγιεινής διατροφής στο χώρο του Σχολείου, τις οποίες προσπαθούμε να γνωρίζουμε και να υπενθυμίζουμε καθημερινά σε όλα τα παιδιά.

Αν χρειαστεί να φέρετε κάτι στο παιδί σας ή ανησυχείτε για κάποια αδιαθεσία και θέλετε να το δείτε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, σας παρακαλούμε μην το αναζητήσετε μόνοι σας, αλλά απευθυνθείτε στη Γραμματεία, προκειμένου να κληθεί εκεί.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Είναι απαραίτητο να παραδώσετε το συντομότερο δυνατό στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό του τμήματος το έγγραφο σχετικά με τα άτομα που θα συνοδεύουν το παιδί κατά την αποχώρησή του από το Σχολείο. Σε περίπτωση αλλαγής συνοδού, θα πρέπει να ενημερωθεί η Γραμματεία από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Εάν προκύψει κάποιο θέμα διαφωνίας ανάμεσα στο παιδί σας και σε κάποιο/α συμμαθητή/τριά του, σας παρακαλούμε να μην απευθύνεστε σε καμία περίπτωση οι ίδιοι στο άλλο παιδί ( για να το νουθετήσετε, να το συμβουλέψετε ή να το μαλώσετε), αλλά να ενημερώνετε το/τη δάσκαλο/α του παιδιού ή τη Δ/νση του Σχολείου, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα.

Δεν επιτρέπεται οι γονείς να μένουν για να παρακολουθούν τις διδακτικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην αυλή, στο Γυμναστήριο ή στο θέατρο του Σχολείου.

Σας παρακαλούμε να προσέρχεστε, για να παραλάβετε το παιδί σας, στην αυλή και όχι στους διαδρόμους του Σχολείου.

Οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση ή επίλυση διαφορών δεν έχει θέση στους χώρους του Σχολείου.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Σε περίπτωση ασθένειας κρίνεται απαραίτητο να ενημερώνεται το Σχολείο από το γονέα- κηδεμόνα (2ήμερη απουσία του παιδιού δικαιολογείται από το γονέα – κηδεμόνα, ενώ από τρεις ημέρες και περισσότερο απαιτείται σχετικό έγγραφο από ιατρό).

Αν το παιδί δεν έχει αναρρώσει, καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να αναλάβει πλήρως (με τον τρόπο αυτό βοηθά και τον εαυτό του και προφυλάσσει τους συμμαθητές του). Αν ο /η  μαθητής/τρια ασθενήσει στο Σχολείο, θα ενημερωθείτε άμεσα στα τηλέφωνα που έχετε αφήσει στη Γραμματεία.

Αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας (π.χ. διαβήτη, αλλεργίες, μυωπία κ.λπ.), είναι απαραίτητο να ενημερωθεί η Διεύθυνση του Σχολείου και ο/η υπεύθυνος εκπαιδευτικός –οι οποίοι τηρούν την απαιτούμενη εχεμύθεια.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Ο/η κάθε εκπαιδευτικός έχει συγκεκριμένη ώρα εβδομαδιαίας συνεργασίας με τους γονείς. Παρακαλούμε να αξιοποιείτε την ώρα αυτή σε κάθε περίπτωση απορίας, αναζήτησης πληροφοριών κι επικοινωνίας σχετικά με την πρόοδο και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Θα σας παρακαλούσαμε να μην απασχολείτε τους εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, έκτακτης συνάντησης γονέα- εκπαιδευτικού ή και της Διεύθυνσης του Σχολείου.

Η Διεύθυνση του Σχολείου και το διδακτικό προσωπικό είναι οι αποκλειστικοί αρμόδιοι, για να απαντήσουν στις τυχόν απορίες ή επισημάνσεις σας.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Τα παιδιά θα πρέπει να έρχονται ντυμένα απλά, με  ευπρέπεια στο Σχολείο, που είναι χώρος εργασίας,  και να αποφεύγουν την εξεζητημένη εμφάνιση με εκκεντρικά ρούχα, χτένισμα (παντόφλες, μακριά μαλλιά για τα αγόρια, ατημέλητα μαλλιά για τα κορίτσια, τα πολλά ή μακριά σκουλαρίκια) και πολύτιμα κοσμήματα, τα οποία εύκολα χάνονται.

Στην ώρα της άθλησης - γυμναστικής  θα φορούν τη φόρμα του Σχολείου και αθλητικά παπούτσια. Επίσης θα ενημερώνονται για τις περιστάσεις στις οποίες θα πρέπει να φορέσουν την επίσημη στολή του Σχολείου.

Οι μαθητές μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά και σχολικά τους  αντικείμενα (ρούχα, μολύβια , τετράδια, βιβλία, τσάντες, φλογέρα), τα οποία θα φέρουν με αυτοκόλλητο ή ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομά τους. Δε φέρνουν μαζί τους αντικείμενα που δε χρησιμεύουν στη μαθησιακή διαδικασία π.χ. κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια ηλεκτρονικά ή άλλου είδους, περιοδικά, άσχετα βιβλία (παρά μόνο αν αυτό ζητηθεί από τον εκπαιδευτικό για συγκεκριμένο σκοπό).

Τέτοιου είδους αντικείμενα θα κατάσχονται και θα επιστρέφονται στο γονέα – κηδεμόνα στο τέλος της χρονιάς.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής των παιδιών στις σχολικές δραστηριότητες εντός κι εκτός του Σχολείου (μάθημα, διάλειμμα, απογευματινές δραστηριότητες και σχολικές εκδρομές) οι μαθητές συμπεριφέρονται με ευγένεια στους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου, δε μιλούν άσχημα, δε χτυπούν, δε σπρώχνουν τους συμμαθητές τους. Σε περίπτωση έντονης διαφωνίας ζητούν τη βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης ή του εφημερεύοντος . Σας παρακαλούμε να τονίζετε στο παιδί σας ότι πρέπει να αναφέρει οτιδήποτε το απασχολεί και ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο.

Οι μαθητές οφείλουν να φέρνουν τα απαραίτητα σχολικά είδη του ημερήσιου προγράμματος, όπως υποδεικνύει ο εκπαιδευτικός, με συνέπεια κι ευσυνειδησία.

Τα παιδιά σέβονται τον χώρο του Σχολείου: δεν γράφουν στα θρανία, στις καρέκλες, στις τουαλέτες, δεν πετούν απορρίμματα στην αίθουσα/θέατρο/ γυμναστήριο και αφήνουν, φεύγοντας, τακτοποιημένη την αίθουσά τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά τα «καθήκοντα» του παιδιού, καθώς επίσης τα ενημερωτικά σημειώματα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση του Σχολείου ή τον/την εκπαιδευτικό της τάξης.

Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού, τα καθήκοντά του θα βρίσκονται στο Γραφείο των Διδασκόντων μετά το πέρας των μαθημάτων και δε θα δίνονται τηλεφωνικώς ή με fax ή με e-mail.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ –ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα παιδιά που μένουν στο Ολοήμερο σχολείο για να ετοιμάσουν στη Μελέτη τα καθήκοντα της επόμενης ημέρας, εργάζονται με ηρεμία και οργάνωση, το καθένα με το δικό του ρυθμό με την επίβλεψη της υπεύθυνης δασκάλας. Παρακαλούνται οι γονείς που έρχονται, για να παραλάβουν τα παιδιά τους από τη Μελέτη, να ενημερώνουν τη Γραμματεία ότι ήρθαν να παραλάβουν το παιδί τους και να μην εισέρχονται στην αίθουσα όπου μελετούν και οι υπόλοιποι μαθητές, διακόπτοντας τη συγκέντρωσή τους. Η αποχώρηση των παιδιών θα πρέπει να γίνεται από ώρα 15.45 έως 16.15 και όχι αργότερα ή νωρίτερα, ώστε να εργάζονται τα παιδιά αποτελεσματικά.

Επίσης παρακαλούνται θερμά οι γονείς να περιμένουν τα παιδιά που συμμετέχουν σε κάποια απογευματινή δραστηριότητα στη Γραμματεία. Δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν τη διδακτική διαδικασία μέσα στην αίθουσα που πραγματοποιείται αυτή ή στην αυλή του Σχολείου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές που έχουν επιλέξει κάποια απογευματινή δραστηριότητα, θα συμμετέχουν σε όποια εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιό της (π.χ. παρουσίαση ελληνικών χορών, συμμετοχή χορωδίας σε εξωσχολική εκδήλωση κ.λπ.), εκτός σοβαρού κωλύματος.

 

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Τα παιδιά δανείζονται από τη βιβλιοθήκη του Σχολείου βιβλία. Θα πρέπει με υπευθυνότητα να φροντίζουν για την έγκαιρη επιστροφή τους και μάλιστα σε καλή κατάσταση, διαφορετικά θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν.

Για να συμμετέχουν τα παιδιά στις διδακτικές επισκέψεις, είναι απαραίτητο να φέρνουν έγκαιρα στην εκπαιδευτικό της τάξης το έντυπο δήλωσης υπογεγραμμένο από το γονέα – κηδεμόνα, ομοίως και το αντίτιμο για τη μετακίνηση που θα δίνεται πριν από κάθε επίσκεψη ξεχωριστά, κατόπιν προφορικής υπενθύμισης.